Katolikus, magyar és édesapa.

Bódi Ábel vagyok.

Bódi Ábel vagyok.

Budavári bolsevizmus

2020. december 01. - Bódi Ábel

Demeter Szilárd neve az öt perc hírnevet is túlszárnyalva tett szert olyan hírhedtségre, hogy ma a baloldalnak nagyobb réme, mint Kun Bélának a józan ész. Demeter Szilárd onnan lett híres, hogy kinevezésekor coming outolt, hogy ő biz’ Orbán Viktor „hű katonája”. Hát, Isten hozzá, egy ejropéer világban senkit nem üldöznek a politikai hovatartozása miatt, de mára a vita helyét átvette a szalonból való kiszorítás, az érvek helyét a címkék, a morálét pedig a megbélyegzés alantassága.

Bármelyik újságíró, vagy közéletünk lelkes szereplője – sic! statisztája – is hajlamos néha elragadtatni magát az erős képek kifejezőkészsége rejtette nyelvi hungarikumban, ami önmagában aligha bűn, hiszen a jelen roppant zajában a tartalom már nem elég, azt hangosan és – nem pejoratíve a jelző – radikálisan illendő közölni. De kit érdekel ma már önmagában a pőre tartalom? Hiszen azzal szembe kéne szállni, az ellen érvelni ildomos, egy vitában pedig alul is lehet maradni… És ettől rettegnek. Nemcsak Demeter Szilárdot képtelenek leérvelni, bárkire sütik a jelzőt, akire csak tudják. Következetesség? Piha!

Következetességet attól lehet várni, akinek a mondanivalója van annyira szilárd és rendelkezik hozzá annyi háttértudással, hogy kifogástalanul meg tudja védeni, ellentmondásba sosem kerülve. Aki erre képes, az fejlett debattőr. Csakhogy, ha a képviselt ideológia egy rogyadozó pilléreken álló, valóságtól elrugaszkodott hagymáz, akkor Kyrieeleison – csak meg ne kelljen védenem! Hisz a kognitív disszonancia maró, önemésztő érzésére senki nem vágyik.

Mi dönti el ma a közélet vitáit? Az a címke, amit ’45 óta aggatnak bárkire, akit ki akarnak zárni a diskurzusból, legyen rá igaz, vagy – hát főleg – csak egy lemoshatatlan bélyeg olyanokon, akik Marxtól egy kicsit is jobbra állnak. Ugyan mit jelent ma nácinak lenni? Ki számít ma Hitler rohamosztagosának, ha a jól szabott fekete egyenruhát bárkire reávizionálják Jordan Petersontól, Orbán Viktorig… Mégis, ez a horogkeretes szemüveg szelektíven pásztázza a közélet horizontját. Szemet huny ugyanis a valóság felett, legalábbis amikor az az érdekeit szolgálja. Bíró László esetében, aki valóban, de facto antiszemita kijelentéseket tett, ott ez nem sértette azt a bizonyos érzékenységet.

De ha Demeter Szilárd szájára veszi egy hasonlatban a holokausztot, na az! Ott már szerintük csattognak a vasalt csizmák, a fülekben a gettó kerítéseként kihúzott szögesdrót fémje sercen a pesti flaszteren és a Petőfi Irodalmi Múzeumba holnap már fektetik a síneket. De álljunk már meg egy pillanatra! Lehetne, hogy akár egyszer is a tartalomra figyelünk, kedves jótollú propagandisták? Hát tényleg az lesz a náci, akire rámondjátok és nem az, aki tényleg ilyen eszmékkel fertőzi a közt? Mit fog érni a gyilkos vádja, ha már a bolti tolvaj is megkapja?

Ugyan mit… Érdekli is az őket! Hiszen csak a pillanat számít, hogy ott és akkor minél nagyobb billog füstöljön a kiszemelt oldalán, hirdetve, hogy „na most aztán jól elkaptuk”! Habár csodálkozhatunk-e ezen, ha maga aranyszájú Rákosi Mátyás vezérünk jelentette ki, hogy kilencmillió fasiszta országa ez…

És a vélt (mert valós aligha van) fasizmusra mi a válasz? Nos, csak azt adhatják, mi lényegük: bolsevizmust. Horkanjunk fel együtt: címkéztem! Igen, de lessük meg a tartalmát is. Vajon mi az, ha a másikat koncepciós (sajtó)eljárásban járatják le? Vajon mi az, amikor ők azzal fenyegetnek már most, hogy „vagyonelkobzások” lesznek azoknál, akikre rámondják, hogy ellenség? Ugyan, mégis mi az, ha ők már intézményesülve – mint jelesül a Budavári Önkormányzat – az egész PIM-et utcára teszik, mert nem az ő kánonukba illik – és most figyeljenek – az egyik prominense, s nem maga az intézmény. Révedjünk ki az ablakon és morfondírozzunk hát el: kire igaz ma a náci és kire a leninfiú…

A bejegyzés trackback címe:

https://bodiabel.blog.hu/api/trackback/id/tr3716310518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AntiAnton 2020.12.01. 13:00:26

Nem már Ábel, hogy te is kezded ezt az antisémitázást. Vagy ezt most csak trollkodás? Ráadásul nagyrészt zsidó embereket sikerült le antiznod mostanában(Tony Blinken,László Imre). Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondoltad.
süti beállítások módosítása